Kunst- en natuurparcours in Romans

  • door Naomi
  • 22 november 2019

Probeer een wandelparcours tussen stad en natuur om Romans-sur-Isère en omgeving te ontdekken! Deze citytour neemt je mee door de historische straatjes van de stad om het lokale erfgoed te ontdekken door middel van de ambacht. Qua natuur nodigt deze tocht je uit voor een wandeling langs rivier de Isère.

Wandelen in het hart van Romans

De wandeling begint in hartje centrum. Je komt er met de trein of de auto. Ik raad je aan om de juiste dag te kiezen voor dit bezoek want de openingstijden verschillen nogal, naar gelang de ambachtsateliers. Je kunt in totaal zo'n twintig werkplaatsen bezoeken om kennis te maken met de passie en kennis van deze vaklieden.

Ik heb het parcours afgelegd met een aantel vrienden die, net als ik, interesse hebben voor lokale ambacht.

Romans en zijn ambacht

Tijdens het eerste deel van deze wandeling loop je door het historische centrum van Romans-sur-Isère. Je vindt er 17 ambachtsateliers: schilderkunst, lederwaren, schoenen, aardewerk, waaiers, maar ook een boekbinder, beeldende kunst en een vioolbouwer...

Er hangt een gezellige sfeer. Tijdens dit parcours kun je kijken, luisteren en bewonderen. De vaklieden zijn gastvrij en staan open voor een gesprek om hun passie met je te delen.

Mijn favoriet is de waaiermaker: hij neemt ons helemaal mee in zijn passie. De keramist is een fantastische vakman die lessen geeft aan volwassenen en kinderen. Ik sta echt te kijken van al deze ambachtslieden die in het centrum zijn gebleven en het Made in France concept ondersteunen. 

Heel het jaar door openen kunstenaars en vaklieden de deuren van hun ateliers zodat bezoekers ze kunnen zien werken en leren over hun vakkennis. Diverse winkeltjes verkopen producten uit Romans en omgeving.

De natuur van Romans ontdekken

We vervolgens ons parcours tot aan het Internationale schoenenmuseum en de Cité de la Musique, waar het park Saint-Romain op uit kijkt. We genieten van het uitzicht op de Vercors,de Monts du Matin, de daken en de oevers van de Isère die Romans en Bourg-de-Péage met elkaar verbinden.

We verlaten het centrum voor een wat rustigere omgeving. Hier begint het natuurgedeelte van de tocht, richting Bourg-de-Péage! We volgen het spoor van de Voie Verte fietsroute "Vallée de l’Isère". Dé gelegenheid om de flora en fauna van dit natte gebied te ontdekken.

Van Romans naar Bourg-de-Péage

Het parcours Au Fil des Cadres naar Bourg-de-Péage geeft ons informatie over de geschiedenis en het erfgoed van de stad. We lopen over het bruggetje van Les Ors. Hier kun je even van de route af en omhoog klimmen. Het uitzicht is het omlopen waard!

Na de Pont Vieux brug over te zijn gestoken neemt het parcours ons mee tot aan de Pont Neuf brug, terug naar Romans.

Onze wandeling tussen de oevers van de Isère en de ambacht van de streek loopt alweer ten einde.

Als je van lokale ambacht houdt, breng dan een bezoekje aan Romans via dit leerzame en recreatieve stadsparcours.

Parcours bekijken