Rondleiding door het Atelier 1083

1083 is een bedrijf uit Romans-sur-Isère dat compleet Franse jeans maakt. Het Franse jeansmerk 1083 is ontstaan uit de wens van oprichter Thomas Uriez voor een volledig lokale productie. 1083 is de afstand tussen de meest ver uit elkaar gelegen steden van Frankrijk. Het idee van het merk is als volgt: de afstand tussen de productielocatie en het afleveradres van de consument mag de 1083 km niet overschrijden

Made in France: hart van het project

Dat was geen gemakkelijke opgave wanneer je weet dan een tradtionele jeans vaak 65.000 km verderop wordt gemaakt! Daarbij komt dat de textielindustrie haast compleet is verdwenen uit Frankrijk. Maar het is gelukt en dit project rond het stimuleren van Made in France is een groot succes. Ik ben dus in het verhaal van dit concept gedoken en de geheimen van het maken van deze jeans. Je kunt de werkplaats waar deze jeans worden gemaakt bezoeken om een indruk te krijgen van alle machines die er worden gebruikt. Er worden heel het jaar door rondleidingen georganiseerd, op onregelmatige basis. Er zijn meerdere bezoeken mogelijk (1 tot 2 keer per maand), die meestal op vrijdagmiddag plaatsvinden. Vraag bij het VVV-kantoor naar informatie of schrijf je online in via de onderstaande link. Zelf ontdekte ik de werkplaats tijdens een rondleiding met een groepje van zo'n vijftien mensen.

Bezoek aan het Atelier 1083

Vandaag worden we verwelkomd door een gids. Na de werkplaats binnen te zijn gestapt zien we direct bij de ingang links een soort fiets met een kaart op de achtergrond. Hier staat duidelijk de uitdaging vermeld: die van het maken van jeans op minder dan 1083 km van huis. Daarnaast zie je een aantal rekken met jeans die klaar liggen om te worden vestuurd naar mensen die online hebben besteld. Achterin de ruimte loopt de kwaliteitsafdeling de producten na om te kijken of ze conform zijn.

Wat verderop zitten in een tweede ruimte naaisters te werken. Je ziet er diverse machines die allemaal de rode kleur van het logo 1083 dragen! Tijdens de rondleiding krijgen we de kans om kennis te maken met de medewerkers van de werkplaats. In de derde ruimte staat sinds 2016 de eerste laserstonewashmachine van Frankrijk. Bij steenwassingen wordt meestal gebruikgemaakt van chemische producten, zandstralen en water. Hier gebeurt dat zonder enige impact op het milieu, dankzij deze nieuwe machine.

Uiteindelijk is dit snel groeiende bedrijf kleinschalig gebleven en heeft echte ethische waarden. Een bezoek aan de werkplaats van het Franse jeansmerk 1083 is interessant voor mensen die kiezen voor duurzame consumptie, die op zoek zijn naar producten die volledig in Frankrijk worden gemaakt en iets willen leren over lokale vakkennis.